ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο ανοιχτός κώδικας ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας στο Γαλλικό εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη 2021-2024

Το γαλλικό Υπουργείο Έρευνας κοινοποίησε τον Ιούλιο το δεύτερο εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη για την περίοδο 2021-2024. Το σχέδιο προβλέπει διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της εμβέλειας των αρχών της ανοιχτής επιστήμης και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον ανοιχτό κώδικα ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας που πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί.

Το πρώτο σχέδιο ανακοινώθηκε το 2018 και μέχρι στιγμής συντονίστηκε από την Επιτροπή Ανοικτής Επιστήμης, στην οποία συμμετείχαν το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, οι οργανισμοί έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η επιστημονική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ακολούθησαν την εφαρμογή της πολιτικής, το ποσοστό των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης αυξήθηκε από 41 % σε 56 %.

Το νέο σχέδιο βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του πρώτου εθνικού σχεδίου, του νόμου του 2016 για την ψηφιακή δημοκρατία και του νόμου του 2020 για τον προγραμματισμό της έρευνας. Επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της ώστε να συμπεριλάβει τον πηγαίο κώδικα που συνδέεται με την έρευνα και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ευκαιριών και των προκλήσεων της ανοικτής επιστήμης με πιο γενικό τρόπο.

Το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων: γενίκευση της ανοικτής πρόσβασης στις δημοσιεύσεις, διάρθρωση, ανταλλαγή και άνοιγμα ερευνητικών δεδομένων που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ομοσπονδιακής εθνικής πλατφόρμας για τα ερευνητικά δεδομένα Recherche Data Gouv και κυρίως το τρίτο θέμα – άνοιγμα και προώθηση του πηγαίου κώδικα που παράγεται από την έρευνα.

Τα κύρια μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Προβολή και υποστήριξη της διάδοσης βάσει άδειας ανοιχτού κώδικα από δημόσια χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
  • Ανάδειξη της παραγωγής πηγαίου κώδικα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.
  • Καθορισμός και προώθηση μιας πολιτικής ανοιχτού λογισμικού.

Όπως αναφέρει το έγγραφο σε αυτό το θέμα, «το λογισμικό διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα και μπορεί να είναι ένα εργαλείο, ένα αποτέλεσμα και ένα ερευνητικό αντικείμενο». Το εθνικό σχέδιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι ο πηγαίος κώδικας και το λογισμικό που παράγονται στο πλαίσιο της γαλλικής δημόσιας έρευνας αναπτύσσονται, διατηρούνται, διατηρούνται και προστατεύονται. Στον ανοιχτό πηγαίο κώδικα που δημοσιεύεται με άδειες αναγνωρισμένες από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και την Πρωτοβουλία Ανοικτού Κώδικα θα δοθεί προτεραιότητα σε δραστηριότητες διάδοσης και η Γαλλία θα καταβάλει προσπάθειες για την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πηγαίου κώδικα και θα παρέχει υποστήριξη στο αρχείο του Ιδρύματος Software Heritage Foundation.

Επιπλέον, η στρατηγική έχει ως στόχο να καταστήσει το γαλλικό εθνικό ανοικτό αρχείο HAL, την πλατφόρμα ερευνητικών δεδομένων Recherche Data Gouv και το Software Heritage σε ένα πιο συνεργατικό οικοσύστημα που συνδέει τον κώδικα, τα δεδομένα και τις δημοσιεύσεις εντός της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας. Ορισμένοι άλλοι συγκεκριμένοι στόχοι της στρατηγικής προβλέπουν ότι:

  • Θα δημιουργηθεί κατάλογος λογισμικού για να αυξηθεί η προβολή της συμβολής του στην έρευνα και θα δημιουργηθεί ένα βραβείο έρευνας ανοιχτού λογισμικού για την προβολή εξαιρετικών εργασιών στον τομέα αυτό,
  • Θα δημιουργηθεί ένα College of Experts για τον πηγαίο κώδικα και το λογισμικό στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής ανοικτής επιστήμης και θα υπάρξει στενότερη σύνδεση με πρωτοβουλίες όπως η Διυπουργική Διεύθυνση Ψηφιακής Τεχνολογίας (DINUM), το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC), η Συμμαχία για τα Ερευνητικά Δεδομένα (RDA), η Συμμαχία για το Ερευνητικό Λογισμικό και το FORCE 11.
  • Θα αναπτυχθεί ένας εθνικός χάρτης για το ανοιχτό λογισμικό από φορείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας και θα προταθεί μια σειρά συστάσεων για τη χρηματοδότηση ανοιχτού λογισμικού,
  • Θα δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση για την παραγωγή λογισμικού στις σταδιοδρομίες των ερευνητών και κατά την αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων.

Ο Roberto di Cosmo, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Software Heritage, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, ερευνητής και υποστηρικτής του ανοιχτού λογισμικού είναι θετικός για τη στρατηγική και τους στόχους της:

«Το γαλλικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη αναγνωρίζει ότι το λογισμικό αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ακαδημαϊκής έρευνας και πολύτιμο προϊόν της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Περιλαμβάνει μια ευρεία ομάδα πρωτοποριακών μέτρων με στόχο να διασφαλιστεί ότι το λογισμικό θα είναι παρόμοιο με τις δημοσιεύσεις και τα δεδομένα: προτεραιότητα στη διάδοση ως ανοικτού κώδικα, διατάξεις για μακροπρόθεσμη αρχειοθέτηση και αναφορά στο παγκόσμιο αρχείο της κληρονομιάς λογισμικού, βραβείο για τη διάκριση αξιοσημείωτων έργων, συνεργασία με το γαλλικό Ospo, και δημιουργία ειδικής επιτροπής λογισμικού στην Εθνική Επιτροπή Ανοικτών Επιστημών. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια οργανική, σαφώς σχεδιασμένη στρατηγική για το λογισμικό ανοικτής πηγής στην έρευνα περιγράφεται σε επίσημο έγγραφο εθνικής στρατηγικής: ελπίζουμε ότι αυτό θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλες χώρες.»


Το πλήρες κείμενο του Γαλλικού Εθνικού Σχεδίου για την Ανοιχτή Επιστήμη είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης Ouvrir la science.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment