ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Historiana: Μια πλατφόρμα ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων για το μάθημα της Ιστορίας

Η πλατφόρμα Historiana είναι ένας ανοιχτός, διαδικτυακός πόρος για εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές τεχνολογίες για να διδάξουν ιστορία. Προσφέρει δωρεάν ιστορικό περιεχόμενο, έτοιμες προς χρήση μαθησιακές δραστηριότητες, και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία από εκπαιδευτές ιστορίας σε όλη την Ευρώπη.

Η ανάπτυξη της Historiana αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών Ιστορίας (European Association of History Educators, EUROCLIO) και προσφέρει πολλά εργαλεία και ενότητες για την υποστήριξη εκπαιδευτικών σε σχολεία και ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Περιλαμβάνει επιμελημένες συλλογές, συναφείς με τις επιμέρους ενότητες των Προγραμμάτων Σπουδών, αλλά και δραστηριότητες για εξ αποστάσεως διδασκαλία και σενάρια για το μάθημα της ιστορίας, τα οποία μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε στις διδακτικές σας ανάγκες.

Ορισμένες από τις δραστηριότητες διαθέτουν φύλλα εργασίας κατάλληλα για εκτύπωση ώστε να αξιοποιηθούν σε αίθουσες χωρίς υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οφέλη της πλατφόρμας

Για ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Historiana μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε ίδρυμα πολιτιστικής κληρονομιάς με περιεχόμενο στην Europeana για να βελτιώσει την ηλεκτρονική του παρουσία και να συνεργαστεί με σχολεία και μαθητές στις εθνικές τους γλώσσες. Τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να: 

  • Δημιουργήσουν μια σελίδα στο Historiana όπου μπορούν να επιμεληθούν συλλογές ως πηγές και δραστηριότητες eLearning.
  • Δημιουργήσουν και δημοσιεύσουν τις δικές τους δραστηριότητες eLearning και συλλογές πηγών στη γλώσσα της επιλογής τους. 
  • Προσεγγίσουν εκπαιδευτικούς που αναζητούν πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ενθαρρύνουν έτσι την επαναχρησιμοποίηση των συλλογών τους για εκπαίδευση.  

Για εκπαιδευτικούς 

Η πλατφόρμα και τα εργαλεία που προσφέρει, ενισχύει την καινοτόμο διδασκαλία ενθαρρύνοντας τους μαθητές να αλληλεπιδρούν άμεσα με ιστορικές πηγές. 

  • Η ενότητα “Ιστορικό περιεχόμενο” προσφέρει με ανοιχτές άδειες, επιμελημένο υλικό και πηγές από την Europeana από εκατοντάδες ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση. Αυτά επιλέγονται προσεκτικά για να παρουσιάσουν μια ποικιλία προοπτικών και να προσελκύσουν μαθητές όλων των ικανοτήτων. 
  • Η ενότητα «Διδασκαλία και Μάθηση» εξηγεί και παραθέτει την ιστορική σκέψη, μεθόδους διδασκαλίας και προκλήσεις διδασκαλίας με μαθησιακές δραστηριότητες 
  • Το πρόγραμμα δημιουργίας eActivity επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει τη δική του διαδικτυακή μαθησιακή δραστηριότητα (δραστηριότητα eLearning). Έχει σχεδιαστεί για να προωθεί την ιστορική σκέψη και είναι εύκολο στη χρήση. Επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν ερωτήσεις, να ρυθμίσουν τη μάθηση χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμένα από καθηγητές ιστορίας και να κάνουν τους μαθητές να ανταποκριθούν με τρόπο που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιολογήσουν.

Η πλατφόρμα ενημερώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες, θέματα προγραμμάτων σπουδών με τη μορφή συλλογών πηγών και νέων έτοιμων μαθησιακών δραστηριοτήτων.

Χρησιμοποιήστε την πλατφόρμα 

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Historiana για να χρησιμοποιήσετε όλα τα εργαλεία και το περιεχόμενο. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό, εκπαιδευτικά βίντεο και διαδικτυακά σεμινάρια σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας στον ιστότοπο του EuroClio .

Leave a Comment