Με νέα, ψηφιακή μορφή επιστρέφει ανανεωμένο το Athens Science Festival, προκειμένου να μας μεταφέρει στην «εποχή των ηρώων». Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021, το φετινό φεστιβάλ επιστήμης θα αναδείξει διαδικτυακά και σε «ζωντανή» μετάδοση από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων τις πιο σύγχρονες εξελίξεις σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά και τη σχέση της επιστήμης με την τέχνη.
Από το 2014, το Athens Science Festival υποδέχεται όλους εκείνους που διψούν να κατακτήσουν την επιστημονική γνώση μέσα από διαφορετικά εργαλεία και τρόπους μάθησης, όλους εκείνους που επιθυμούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία που θα τους χαρίσει η γνωριμία τους με τη σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και που θα τους οδηγήσει στο να κατανοήσουν τα ανεξάντλητα επιτεύγματά της. Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι όλοι ανεξαιρέτως να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τον ρόλο και την προσφορά των επιστημόνων και της επιστημονικής κοινότητας στην καθημερινή μας ζωή.
Η πανδημία και οι καταστροφικές επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον πλανήτη έφεραν στο προσκήνιο μια νέα κατηγορία ηρώων, πρωτίστως στον χώρο της επιστήμης. Με μοναδικές «υπερδυνάμεις» τους τη θέληση για προσφορά και την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον «άλλο», αγωνίζονται καθημερινά προκειμένου να πετύχουν το ακατόρθωτο: να διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και να δώσουν λύση εκεί που χρειάζεται.
Μέσα από live ομιλίες, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, πειράματα επιδείξεων και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως από την Ελλάδα, την Αμερική, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Ολλανδία τη Γερμανία και την Ουκρανία. Η συμμετοχή όλων φέτος θα είναι δυναμική. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες δεν θα είναι απλοί θεατές των δράσεων αλλά θα έχουν την ευκαιρία να παρεμβαίνουν online, μετατρέποντας έτσι το φεστιβάλ σε ένα ψηφιακό, πολυδιάστατο επιστημονικό γεγονός, ένα διαδραστικό σημείο συνάντησης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, όπου κι αν βρίσκονται.
Το Athens Science Festival 2021 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ένας από τους στρατηγικούς συνεργάτες του Athens Science Virtual Festival 2021.
Κορυφαίοι ομιλητές φέρνουν την επιστήμη στο προσκήνιο
Πολλά είναι τα πρόσωπα που θα «φωτίσουν» με τη συμμετοχή τους το φετινό φεστιβάλ και θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα του Athens Science Festival. Μεταξύ αυτών o Peter Agre, η Susan Schneider, ο Mark Post, ο Aaron Ciechanove και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2003 Peter Agre, διάσημος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, θα μιλήσει για τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δυνατοτήτων της ιατρικής στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Στην ξεχωριστή του ομιλία με τίτλο «Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής», ο Peter Agre θα παρουσιάσει την ιατρική επιστήμη ως πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του είδους μας.
Η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος και συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «Artificial You: AI and the Future of the Mind», θα μιλήσει για την «Τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον του νου», θα συζητήσει τις φιλοσοφικές επιπτώσεις της εν λόγω τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, την προσπάθεια αναπαραγωγής συνείδησης με τεχνητά μέσα. Πρόκειται για ένα επίκαιρο ζήτημα, που θα μας απασχολήσει όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
O διάσημος γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark Post, θα παρουσιάσει μια καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στον τρόπο παραγωγής βόειου κρέατος. Στην ομιλία του με τίτλο «Λαχταριστό μπιφτέκι από… βλαστικά κύτταρα!», ο Μ. Post θα αναπτύξει τις τεχνικές προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και ορισμένες εκπληκτικές κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η συνθετική παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο.
Ο Aaron Ciechanover, διακεκριμένος Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion-Israel και νικητής του βραβείου Νόμπελ Χήμείας το 2004, μας προειδοποιεί πως η εφαρμογή της «Εξατομικευμένης Ιατρικής» δεν προσφέρει μόνο πρωτοφανείς ευκαιρίες θεραπείας- αναπόφευκτα δημιουργεί και ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής όπως: Ποιός θα μπορούσε να εγγυηθεί την προστασία της ιδιωτικότητας από τη στιγμή που θα γίνουν διαθέσιμες οι γενετικές πληροφορίες μεγάλου αριθμού του πληθυσμού; O διεθνούς φήμης επιστήμονας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, θα αναπτύξει τόσο τις ευκαιρίες όσο και τα «σκοτεινά» σημεία της νέας εποχής που φαίνεται να ανατέλει στο πεδίο της Ιατρικής επιστήμης.
Με τη ραγδαία αύξηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι η χρήση της ενέχει πολλούς κινδύνους. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχουν την αναμενόμενη αξιοπιστία σε σύγκριση με άλλα συστήματα λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Επιπλέον, δεν έχουν προβλέψιμη συμπεριφορά σε καινούρια περιβάλλοντα, χρειάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων και υπολογιστική ισχύ για να εξελιχθούν, ενώ αναπαράγουν και τα στερεότυπα που εμπεριέχονται στα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύονται.
Στην ομιλία του στο Athens Science Virtual Festival, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, θα αναλύσει τους λόγους που η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει, αναλύοντας τις βάσεις της Μηχανικής Μάθησης. Ο διάσημος καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ θα αποκαλύψει, επίσης, πώς διάφορες ιδέες από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που έχουν προκύψει.
Η τέχνη συναντά την επιστήμη
Διακεκριμένοι καλλιτέχνες, διανοητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν στο φετινό φεστιβάλ τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στη σχέση της επιστήμης με την τέχνη, θέτοντας πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Η διάσημη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, Diana Ayton-Shenker, θα διερευνήσει και θα παρουσιάσει τις αναδυόμενες τάσεις στις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία που τροφοδοτούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις που πλήττουν αυτή την στιγμή τον πλανήτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η πανδημία της Covid-19 και οι επιπτώσεις της στη δημιουργική καινοτομία.
Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και αναγνωρισμένος συγγραφέας Arthur Miller με τη σειρά του διερωτάται «Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;». Μέσα από την ομώνυμη ομιλία του, στο φετινό φεστιβάλ μάς κάνει να αναρωτηθούμε αν τελικά οι μηχανές θα χρειαστεί να αναπτύξουν «συναισθήματα» και «συνείδηση» προκειμένου να γίνουν πραγματικά δημιουργικές.
Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει επίσης και η ιατρική εικονογράφος που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, Alissa Eckert. Μέσα από το παράδειγμα της οπτικής αναπαράστασης του νέου κορωνοϊού, η Eckert θα μας αποκαλύψει τα μυστικά, τον ρόλο και τη σημασία της τεχνης του art illustration στην επιστήμη.
Σημαντική θα είναι και η παρουσία του Δημήτρη Βασιλάκη, ο οποίος μαζί με την ομάδα του μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής μέσα από την ευφάνταστη συναυλία «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη». Προσεγγίζοντας τον τζαζ αυτοσχεδιασμό ως εξιστόρηση, ο χαρισματικός μουσικός, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπόσχεται, όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει.www.ekt.gr, με πληροφορίες από Athens Science Festival, ΕΚΤ
Μάθετε Περισσότερα
- Athens Science Virtual Festival 2021
- Δείτε το promo video του Φεστιβάλ
- Το Athens Science Festival στο Facebook
Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/25618