ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Sioyek: Ένα πρόγραμμα ανάγνωσης pdf για ερευνητές και επιστήμονες

Το Sioyek είναι ένα πρόγραμμα για ανάγνωση αρχείων pdf. Άλλο ένα; Τι να το κάνουμε; Έχουμε τόσα να διαλέξουμε. Τι το κάνει ξεχωριστό; Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι στην ανάγνωση επιστημονικών δημοσιεύσεων. Αυτές είναι κείμενα που έχουν μια ειδική μορφή και δομή, με πολλές εσωτερικές και εξωτερικές παραπομπές. Αυτές οι παραπομπές όμως σπάνια θα τις βρούμε σαν υπερσυνδέσμους στο κείμενο. Το Sioyek τις φτιάχνει αυτόματα. Και αυτό δεν είναι το μόνο που το κάνει να ξεχωρίζει για αυτή τη δουλειά.

To περιβάλλον χρήστη

Το Sioyek είναι ο ορισμός του μινιμαλισμού. Δε θα βρούμε πουθενά μενού κουμπιά ή οτιδήποτε άλλο. Τα πάντα δουλεύουν με το πληκτρολόγιο (που θα πρέπει να είναι στα αγγλικά).

Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα θα ανοίξει ένα PDF με βασικές οδηγίες. Διαβάστε το προσεκτικά, κρατήστε σημειώσεις και ακόμα καλύτερα τυπώστε το. Επίσης, το πλήκτρο: θα ανοίξει την παλέτα εργαλείων για να βρεις τη συντόμευση για το πληκτρολόγιο.

Είναι ένα εργαλείο δουλείας και το πληκτρολόγιο είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να γίνει μια δουλεία σωστά. Οπότε ή αφιερώστε λίγο χρόνο για να το μάθετε ή χρησιμοποιήστε κάποιο άλλο από τα τόσα άλλα προγράμματα που υπάρχουν για να διαβάσεις ένα PDF. Αλλά να ξέρεις ο λίγος χρόνος που θα αφιερώσεις για να το μάθεις θα επιστρέψει πίσω στο εκατονταπλάσιο.

Βασικοί χειρισμοί και δυνατότητες

Οι δυνατότητες του υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που περιμένεις από ένα τυπικό πρόγραμμα προβολής pdf. Εξαιρετικές δυνατότητες αναζήτησης (με αυτόματη δημιουργία πίνακα περιεχομένων), μετακίνηση με ένα κλικ σε μια αναφορά σε εξίσωση, σχήμα, βιβλιογραφία (ακόμα και αν δεν υπάρχουν σύνδεσμοι στο έγγραφο), αναζήτηση με ένα κλικ με το google scholar ή το library genesis/. Επίσης, έχει κάτι που το ονομάζει portals όπου όταν διαβάζεις μια παράγραφο που έχει μια αναφορά σε κάτι άλλο, είτε εξίσωση, είτε θεώρημα, είτε αλγόριθμο, είτε οτιδήποτε άλλο θα δεις την αναφορά σε αυτό σε ένα δεύτερο παράθυρο. Μπορείς να σημειώσεις ενδιαφέροντά τμήματα μιας δημοσίευσης, καθώς και να τα υπογραμμίσεις με διαφορετικά χρώματα. Επίσης, μπορείς να έχεις ένα οπτικό βοήθημα για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αυτήν τη δύσκολη παράγραφο που προσπαθείς να καταλάβεις.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό οι μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης του, οι δυνατότητες επέκτασης του με scripts και η αυτόματη επαναφόρτωση αν αλλάξει το pdf, κάτι που κάθε χρήστης του LATEX θα εκτιμήσει.

Sioyek – Feature Overview

Πως να το μάθω

Καλά όλα αυτά που κάνει, αλλά πως εγώ θα τα κάνω; Εντάξει έχει μια κάποια δυσκολία εκμάθησης :rofl:. Αλλά αν πας στη σελίδα του https://sioyek.info/ 12 θα βρεις πολλά βίντεο που δείχνουν τις δυνατότητες του. Δυστυχώς, αποτυγχάνουν να δείξουν τα κουμπιά που πατάς στο πληκτρολόγιο κάτι που ελπίζω να φτιαχτεί στο μέλλον. Επίσης, εδώ 1 υπάρχουν αναλυτικότερες οδηγίες. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα φόρουμ 1 και η σελίδα του στο github.

Καλό διάβασμα και εξάσκηση. Αν το μάθεις σε λίγες μέρες θα απορείς πως μπορούσες τόσα χρόνια χωρίς αυτό. Είναι ελεύθερο λογισμικό και αν σας αρέσει σκεφτείτε να κάνετε ένα donation στην ομάδα ανάπτυξης.

Sioyek: A PDF Reader For Researchers?

Εγκατάσταση

Θα το βρούμε σαν AppImage στη σελίδα 5 του στο github. Προσωπικά το εγκατέστησα σαν Flatpak με την παρακάτω εντολή:





flatpak install flathub com.github.ahrm.sioyek

Συμπεράσματα

Είναι λίγες οι φορές που πέφτεις σε ένα πρόγραμμα, τόσο χρήσιμο που αναρωτιέσαι και λες: «Καλά πως δεν το σκέφτηκε αυτό κανένας άλλος πριν;». Σίγουρα δεν είναι ένα πρόγραμμα για τον καθένα, αλλά όσοι διαβάζουν καθημερινά επιστημονικές δημοσιεύσεις και το γνωρίσουν, θα απορούν πως ζούσαν τόσο καιρό χωρίς αυτό.

Πηγή άρθρου: https://linux-user.gr

Leave a Comment