ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη… planet.ellak.gr: Hedy | Διδάξετε αρχές προγραμματισμού σε οποιονδήποτε

by: Cerebrux

Με το Hedy, μια ειδική γλώσσα προγραμματισμού, η διδασκαλία και μάθηση των βασικών αρχών προγραμματισμού γίνεται πραγματικά παιχνιδάκι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η εκμάθηση κώδικα περιλαμβάνει την εκμάθηση τόσο της λογικής προγραμματισμού όσο και της σύνταξης μιας συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού. Είτε μιλάμε για μία πλήρη γλώσσα προγραμματισμού επιπέδου Go, είτε κάποια scripting συστημάτων όπως έχουμε δει με την Shell/bash Scripting, ο υποψήφιος μαθητής αλλά και ο διδάσκων θα πρέπει να γνωρίζει κάποιες βασικές αρχές της πληροφορικής επιστήμης.

Ειδικά στην περίπτωση που έχουμε να διδάξουμε παιδιά, όπως έχουμε δει έχουν κυκλοφορήσει αρκετές λύσεις (βλέπε: Εφαρμογές προγραμματισμού υπολογιστών για παιδιά ) η οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των αρχών προγραμματισμού.

Ακόμα και η Python που ξεκίνησε ως ένα εύχρηστο εργαλείο διδασκαλίας προγραμματισμού και κατέληξε να είναι μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού, μπορεί να δυσκολέψει τους αρχάριους.

Παράδειγμα :

print("Hello World!")

Η παραπάνω γραμμή όσο και απλή να φαίνεται, είχε προκαλέσει ακόμα και αντίσταση στην αποδοχή των νεότερων προτάσεων για την Python v3.0 πόσο μάλλον αν φανταστείτε ότι εμπεριέχει κανόνες που πρέπει να εξηγηθούν για να μην βρεθεί ο μαθητής με εκπλήξεις. Η συνάρτηση print (συνάρτηση ;Τι ;;; ) απαιτεί παρενθέσεις (γιατί να έχει ; ) και εισαγωγικά (μα έχει παρενθέσεις !! ) γύρω από τη συμβολοσειρά (συμβο–τι;;;). Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε όσους δεν έχουν εμπειρία με τον προγραμματισμό. Η Python φυσικά και έχει λιγότερα ζητήματα του τύπου «Θα σου εξηγήσω αργότερα» από ότι η C, C++, η Go.. αλλά εξακολουθεί να τα έχει τα δικά του.

Η Hedy, μια νέα γλώσσα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διδασκαλία του προγραμματισμού, αντιμετωπίζει το ζήτημα εκμάθησης της σύνταξης χωρίζοντας την σε πολλαπλά επίπεδα πολυπλοκότητας και δυσκολίας. Αντί να παρέχει τα πλήρη χαρακτηριστικά της γλώσσας αμέσως, η Hedy ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση και γίνεται σταδιακά πιο περίπλοκη καθώς οι μαθητές περνάνε το ένα επίπεδο μετά το άλλο. Καθώς τα επίπεδα προχωρούν, η γλώσσα εμφανίζει νέες δυνατότητες και τελικά γίνεται περισσότερο σαν την Python. Υπάρχουν επί του παρόντος επτά επίπεδα διαθέσιμα, αλλά προγραμματίζονται περισσότερα.

Τα επίπεδα δυσκολίας της Hedy

Στο επίπεδο 1, ένα πρόγραμμα Hedy δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός από την εκτύπωση μιας δήλωσης (που δεν απαιτεί εισαγωγικά ή παρενθέσεις), να θέσει μια ερώτηση και να προβάλει μια απάντηση. Αυτό επιτρέπει στους μαθητές να αισθάνονται άνετα με βασικές έννοιες χωρίς να χρειάζεται να μάθουν τα πάντα ταυτόχρονα.

Το παρακάτω είναι ένα Hedy πρόγραμμα του κλασσικού «Hello World» στο επίπεδο 1:

print Hello World

Το επίπεδο 2 κάνει μια εισαγωγή στις μεταβλητές, αλλά επειδή η λειτουργία εκτύπωσης δεν χρησιμοποιεί εισαγωγικά, μπορεί να υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Εάν η μεταβλητή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του ονόματος ενός ατόμου είναι «όνομα», είναι αδύνατο να εκτυπωθεί η έξοδος «Το όνομά σας είναι [όνομα]» επειδή τόσο η πρώτη χρήση του ονόματος, που προορίζεται να είναι συμβολοσειρά, όσο και η δεύτερη χρήση, η οποία είναι μια μεταβλητή θα ερμηνεύονται ως μεταβλητή. Εάν το όνομα έχει οριστεί σε John Doe, η έξοδος της εκτύπωσης Το όνομά σας είναι όνομα θα ήταν «To John Doe σου είναι ο John Doe.» Όσο περίεργο ακούγεται, είναι ένας καλός τρόπος για να εισαγάγετε την έννοια των μεταβλητών, η οποία τυχαίνει να είναι μια δυνατότητα που προστίθεται στο Επίπεδο 3.

Το επίπεδο 3 απαιτεί εισαγωγικά γύρω από συμβολοσειρές, γεγονός που κάνει τις μεταβλητές να λειτουργούν όπως και στο Python.

Το επίπεδο 4 προσθέτει μια επιπλέον δυνατότητα που αφορά την βασική λειτουργία των if/else.

Το επίπεδο 5 διδάσκει την λειτουργία repeat (επανάληψη), η οποία προσθέτει έναν βασικό βρόχο στις διαθέσιμες δυνατότητες.

Στο επίπεδο 6, η Hedy μπορεί τώρα να κάνει βασικούς μαθηματικούς υπολογισμούς.

Το επίπεδο 7 φέρνει κανόνες σύνταξης που έχουν να κάνουν με indentation σε στιλ της Python, που σημαίνει ότι η repeat μπορεί να λειτουργήσει με πολλές γραμμές κώδικα και τμήματα κώδικα. Αυτό το επίπεδο του Hedy εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτό που μπορεί να κάνει μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά μπορεί να διδάξει τους μαθητές πολλά για τις βασικές αρχές προγραμματισμού.

Πως μπορώ να μάθω με την Hedy

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε με την Hedy είναι να αποκτήσετε πρόσβαση στα μαθήματα στον ιστότοπο της γλώσσας:

ο οποίος είναι προς το παρόν διαθέσιμος στα Ολλανδικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά και Ισπανικά. Αυτό καθιστά τη διαδικασία μάθησης προσβάσιμη σε οποιονδήποτε μπορεί να μπει απο έναν browser. Είναι επίσης δυνατό να κατεβάσετε το Hedy από το GitHub και να εκτελέσετε τον διερμηνέα από τη γραμμή εντολών ή να εκτελέσετε ένα τοπικό αντίγραφο του ιστότοπου Hedy με τα διαδραστικά του μαθήματα.

Στο παρακάτω βίντεο η Felienne εξηγεί τις ιδέες πίσω από τον σχεδιασμο της γλώσσας προγραμματισμού Hedy

Η Hedy δεν θα ανταγωνιστεί ποτέ την Python, τη C, την Go ή άλλες γλώσσες, αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διδάξετε κώδικα. Η Hedy μπορεί να προωθήσει τη μάθηση και τη δημιουργικότητα χωρίς να μπερδέψει τους μαθητές με πάρα πολλές πληροφορίες στη διαδικασία μάθησης.

Τέλος, για τους ενδιαφερόμενους η σελίδα στο Github έχει οδηγίες για όσους θα ήθελαν να συνδράμουν στην μετάφραση των μαθημάτων και τις ιστοσελίδας.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr, https://cerebrux.net/

Leave a Comment