ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Schools Journal for Open Science: Ένα επιστημονικό περιοδικό για μαθητές διαθέσιμο στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

Το Open Schools for Open Science το οποίο εκδίδεται ηλεκτρονικά και με Ανοικτή Πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας eJournals του ΕΚΤ, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό περιοδικό σχεδιασμένο με τις προδιαγραφές ενός κανονικού επιστημονικού περιοδικού που απευθύνεται σε μαθητές και γράφεται από μαθητές.

19.09.2019ΕκπαίδευσηΕπιστήμηΈρευναΨηφιακό Περιεχόμενο

Μία νέα και πρωτότυπη εκδοτική συνεργασία εγκαινιάζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με την Ελληνογερμανική Αγωγή, για την ηλεκτρονική διάθεση του επιστημονικού περιοδικού «Open Schools for Open Science» (OSJ), που απευθύνεται σε μαθητές και γράφεται από μαθητές.

Το Open Schools for Open Science το οποίο εκδίδεται ηλεκτρονικά και με Ανοικτή Πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας eJournals του ΕΚΤ, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό περιοδικό σχεδιασμένο με τις προδιαγραφές ενός κανονικού επιστημονικού περιοδικού που απευθύνεται σε μαθητές. Το περιοδικό δέχεται πρωτότυπες εργασίες που γράφονται από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και καλύπτουν θεματικές από όλο το φάσμα της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δημοσιεύσουν τα επιστημονικά δεδομένα που παράγονται κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης των σχολικών τους projects, τα αποτελέσματα αυτών και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.

Τα άρθρα εξετάζονται από επιστήμονες και καθηγητές και δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές εισάγονται στην έννοια της Ανοικτής Επιστήμης, της αξίας των δεδομένων και των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, αναπτύσσουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και μαθαίνουν περισσότερα για τη σημασία της υποστήριξης της γνώμης τους.

Μέχρι στιγμής στο αρχείο του περιοδικού είναι ήδη διαθέσιμα 3 τεύχη που παρέχουν πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο 59 άρθρων, ενώ τον Οκτώβριο πρόκειται να δημοσιευτεί και το τέταρτο τεύχος του περιοδικού.

Το OSJ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνογερμανικής Αγωγής που είναι υπεύθυνη για  την συγκέντρωση κι επιμέλεια των άρθρων και του EKT που προσφέρει την τεχνική υποδομή για την φιλοξενία. Η δράση αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του OpanAIRE πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις σε συνεργασία με συγκεκριμένα σχολεία, που σκοπό έχουν να φέρουν το σχολείο πιο κοντά στην έρευνα, την καινοτομία, τις ανάγκες της κοινωνίας και της επιστήμης.

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/

Leave a Comment