ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επιστημονική πληροφόρηση από το ΕΚΤ για τον νέο κορονοϊό

Η πανδημία COVID-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε. Ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε μια ιστοσελίδα (http://www.ekt.gr/covid-19) με στόχο να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

H ιστοσελίδα, η οποία επικαιροποιείται σε καθημερινή βάση, περιλαμβάνει επιλεγμένα άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους (οργανισμοί, videos, webinars, χάρτες, γραφήματα, κ.ά.) για περισσότερη πληροφόρηση. Με τη δράση αυτή το ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά και στην πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση της ερευνητικής κοινότητας αλλά και των πολιτών είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα τόσο για την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας όσο και για τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Τη σημασία της ανοικτής πρόσβασης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα, έχουν ήδη αντιληφθεί οι περισσότεροι παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο στην επιστημονική πληροφόρηση. Οι μεγάλοι εκδότες στον χώρο της επιστημονικής δημοσίευσης (π.χ. Elsevier, Springer) έχουν δημιουργήσει ειδικές ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχουν νέα, πηγές αλλά και άρθρα ανοικτής πρόσβασης σχετικά με την έρευνα για τον νέο κορονοϊό και τη νόσο COVID-19.

Στις ΗΠΑ, έπειτα από προτροπή του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου  (White House Office of Science and Technology Policy), και σε συνεργασία με φορείς  και εταιρείες όπως η National Library of Medicine, η Microsoft και το Ινστιτούτο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη Allen Institute for AI,  δημιουργήθηκε βάση δεδομένων (Covid-19 Open Research Dataset, CORD-19) στην οποία ήδη διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση πάνω από 29.000 άρθρα (δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά ή προς δημοσίευση) σχετικά με την πανδημία COVID-19.

Δείτε τον κατάλογο με τις Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης εδώ

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/el/news/23858

Leave a Comment