Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, και η Ελληνογερμανική Αγωγή. διοργανώνουν στις 12/10/2019 από τις 12:00 έως τις 18:30. διοργανώνουν ένα εργαστήριο για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που αγαπούν τον σχεδιασμό αλγορίθμων και την ανάπτυξη ανοικτού κώδικα για την επίλυση προβλημάτων.
Tα σεισμικά κύματα από τον σεισμό στην Αλβανία που έγινε στις 14:04:25.2 (UTC) στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 έφτασαν αρχικά στον σχολικό σεισμογράφο στην Ηγουμενίτσα στις 14:04:58.4 και μετά από μισό λεπτό στον σχολικό σεισμογράφο στην Αθήνα στις 14:05:36.0
- Θα μπορούσε το σχολείο της Ηγουμενίτσας να στείλει προειδοποίηση στο σχολείο στην Αθήνα πριν την άφιξη του σεισμού;
- Θα μπορούσε το σχολείο των Τιράνων πρώτο να ειδοποιήσει τα αλλά δυο σχολεία;
Πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – όπως έχουν καταγραφεί από στο σχολικό δίκτυο σεισμογράφων του Εθνικού Αστεροσκοπείου – SNAC – θα είναι διαθέσιμες (σε μορφές κυματομορφών) στους συμμετέχοντες μέσα από την Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων HELIX , ώστε να αναπτύξουν αλγορίθμους που θα προσβλέπουν στην έγκαιρη προειδοποίηση (early warning system) για τους σεισμούς.
Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει παρουσίαση του προβλήματος, ανάλυση των παραμέτρων, παρουσίαση παραδειγμάτων και στη συνέχεια εφαρμογή στην πράξη με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προτάσεων των συμμετεχόντων, που θα εργαστούν σε ομάδες.
Η νικήτρια ομάδα θα λάβει ένα σχολικό σεισμογράφο νέας γενιάς.
Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, τον Οργανισμό ΕΕΛΛΑΚ και την Ελληνογερμανική Αγωγή στο πλαίσιο των έργων SNAC, OPENAIRE και OSOS, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για να εγγραφείτε στο εργαστήριο συμπληρώστε την φόρμα που είναι διαθέσιμη εδώ