ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Musescore: Μουσική σημειογραφία και παρτιτούρες ανοιχτού κώδικα

Το Musescore είναι  ένα από τα πλέον διαδεδομένα ελεύθερα λογισμικά αποτύπωσης και αναπαραγωγής μουσικής σημειογραφίας, μέσω του οποίου οι μαθητές μαθαίνουν και κατανοούν τη μουσική γραφή, ακούγοντας ταυτόχρονα το αποτέλεσμα, ενθαρρύνοντας συγχρόνως  την έμπνευση και τη δημιουργία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές προσθήκης μουσικών οργάνων.

Το Musescore είναι ένα εξαιρετικά εύχρηστο πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να γράψουν μουσικό κείμενο και στη συνέχεια να το αναπαραγάγουν χρησιμοποιώντας ειδικές γεννήτριες ήχου που βρίσκονται ενσωματωμένες μέσα στο λογισμικό. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των οργάνων ενώ για την αλλαγή τονικότητας, μουσικού κλειδιού και μέτρου καθώς και για την εισαγωγή συμβόλων δυναμικής, συγχορδιών και κειμένου υπάρχουν ειδικά κουμπιά σε παλέτες που βρίσκονται στα αριστερά της οθόνης.

Το πρόγραμμα επίσης συνεργάζεται πλήρως με τα λογισμικά NVDA και JAWS για άτομα με προβλήματα όρασης ενώ είναι δυνατή η εκτέλεση του προγράμματος και σε οθόνη braille.
Η ελληνική μετάφραση έγινε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για λειτουργικά συστήματα Linux, Mac-OS, Windows, με την άδεια GNU General Public License και μπορεί επίσης να εγκατασταθεί σε smartphone ή/και tablets λειτουργικού συστήματος ios, android και windows phone

Η κοινότητα του musescore  είναι τεράστια και υπάρχουν χιλιάδες παρτιτούρες κατηγοριοποιημένες με πολλά κριτήρια για να τις χρησιμοποιήσετε ή και να τις επεξεργαστείτε . Αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήση μπορείτε να βρείτε στην κεντρική ιστοσελίδα του musescore .

Leave a Comment