ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Internet Archive έγινε 20 χρονών!

Στις 27 Οκτωβρίου το Internet Archive γιόρτασε τα 20α γενέθλια του. Το Internet Archive είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε για να οικοδομήσει μια βιβλιοθήκη του διαδικτύου. Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται η προσφορά μόνιμης πρόσβασης για τους ερευνητές, τους ιστορικούς, τους μελετητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και στο ευρύ κοινό, σε ιστορικές συλλογές που υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Ιδρύθηκε το 1996 και η έδρα του βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο , η Αρχειοθήκη έχει λάβει δωρεές σε δεδομένα από το Alexa Internet και από αλλού. Στα τέλη του 1999, ο οργανισμός άρχισε να αναπτύσσεται για να συμπεριλάβει πιο καλά συμπληρωμένες συλλογές. Τώρα το Internet Archive περιλαμβάνει: κείμενα, ήχους, βίντεο, εικόνες και λογισμικό καθώς και αρχειοθετημένες ιστοσελίδες στις συλλογές του και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για προσαρμοσμένη ανάγνωση και πρόσβαση στις πληροφορίες για τους τυφλούς και τα άλλα άτομα με ειδικές ανάγκες.

internet_archive_building_sanfran

Πιο αναλυτικά στο Internet Archive μπορείτε να βρείτε:

Κείμενα  – 10 εκατομμύρια στοιχεία
Βίντεο  – 2,6 εκατομμύρια στοιχεία
Ήχος  – 3 εκατομμύρια στοιχεία
Λογισμικό – 138 χιλιάδες στοιχεία
Εικόνες  – 1,2 εκατομμύρια στοιχεία
Συναυλίες  – 166 χιλιάδες στοιχεία
Συλλογές – 215 χιλιάδες στοιχεία

Wayback Machine (Η μηχανή του παρελθόντος)
Αναζήτηση σε 491 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες που στιγμιότυπα τους έχουν σωθεί σε διάφορες στιγμές στο παρελθόν.

Γιατί το Archive χτίζει μια “βιβλιοθήκη του διαδικτύου”

Οι βιβλιοθήκες υπάρχουν για να διατηρούν τα πολιτιστικά αντικείμενα της κοινωνίας και για να παρέχουν πρόσβαση σε αυτά. Αν είναι οι βιβλιοθήκες να συνεχίσουν να προωθούν την εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή μελέτη στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι σημαντικό για αυτές να επεκτείνουν τις λειτουργίες τους και στον ψηφιακό κόσμο.

Πολλές από τις πρώτες ταινίες ανακυκλώθηκαν για να ανακτηθεί το ασήμι που υπήρχε στο φιλμ. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας  -ένα αρχαίο κέντρο μάθησης που περιείχε ένα αντίγραφο από κάθε βιβλίο που τότε κόσμου- τελικά κάηκε ολοσχερώς. Ακόμα και τώρα, στην αυγή του 21ου αιώνα, δεν υπάρχουν περιεκτικά αρχεία τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Αλλά χωρίς τα πολιτιστικά αντικείμενα, ο πολιτισμός δεν έχει καμία μνήμη και κανένα μηχανισμό για να μάθει από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Και παραδόξως, με την έκρηξη του διαδικτύου, ζούμε σε αυτό που ο Danny Hillis αναφέρεται ως τον “ψηφιακό μας Μεσαίωνα ”.

internet_archive_servers_0-520x388

Το Internet Archive εργάζεται για να αποτρέψει το να εξαφανιστούν στο παρελθόν και στην λήθη, το διαδίκτυο -ένα νέο μέσο με μεγάλη ιστορική σημασία- και τα άλλα “γεννημένα ψηφιακά” υλικά. Σε συνεργασία με θεσμικά όργανα, όπως την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου  και το Smithsonian , εργάζεται για να διατηρήσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρης αρχειοθήκη, προσβάσιμη για τις γενιές που έρχονται.

Η ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση σε λογοτεχνία και σε άλλα κείμενα έχει θεωρηθεί από καιρό απαραίτητη για την εκπαίδευση και τη διατήρηση μιας ανοιχτής κοινωνίας. Οι δημόσιες και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις την υποστηρίζουν διαμέσου του χρόνου.

Το Internet Archive ανοίγει τις συλλογές του στους ερευνητές, στους ιστορικούς και στους μελετητές. Το Archive δεν έχει κανένα συμφέρον πάνω στο τι θα ανακαλύψουν οι χρήστες από τις συλλογές του, ούτε και είναι μια οργάνωση που χορηγεί άδειες χρήσης.

Προς το παρόν, το μέγεθος της συλλογής στο Web είναι τέτοιο που για να το χρησιμοποιήσει κάποιος απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού Ωστόσο, το Internet Archive είναι αισιόδοξο στο ότι θα αναπτυχθούν εργαλεία και μέθοδοι που θα δώσουν στο ευρύ κοινό εύκολη και ουσιαστική πρόσβαση στη συλλογική μας ιστορία. Εκτός από την ανάπτυξη των δικών μας συλλογών, εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τον σχηματισμό και άλλων βιβλιοθηκών του διαδικτύου στις ΗΠΑ και αλλού.

Πηγή άρθρου: https://archive.org/

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr

Leave a Comment