ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πρωτιά στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εdu – Arctic Ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο

Τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Arctic Competition 2019 νίκησαν η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Αννέλια Βάκρινου και η Φυσικός επιβλέπουσα της εργασίας της Ειρήνη Σιώτου των εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη. Η νικήτρια ομάδα προκρίθηκε και στις 3 φάσεις του διαγωνισμού έναντι άλλων σχολείων και πανεπιστημίων της Ευρώπης, κατατάσσοντας τη χώρα μας στους νικητές και κερδίζοντας ένα εκπαιδευτικό ταξίδι με τίτλο “Arctic Expedition 2019” στις Νήσους Φερόε, 20 – 27 Ιουνίου, για να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο μαζί με τη νικήτρια ομάδα από την Ισπανία. Στο ταξίδι αυτό είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη γεωλογία του εδάφους των 18 νησιών που απαρτίζουν τις Νήσους Φερόε, να μάθουν να ξεχωρίζουν πετρώματα, να κάνουν πειράματα συλλέγοντας δεδομένα από τη φύση, να παρατηρήσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου, να επισκεφτούν εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να συνομιλήσουν με τους κατοίκους και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε μαθητές, ερευνητές και καθηγητές.

Η νικήτρια εργασία της ελληνικής αποστολής “The effect of UV radiation on Valerian plants” περιλάμβανε την ακτινοβόληση φύλλων του φυτού Βαλεριάνα, με υπεριώση UV ακτινοβολία, και τη μελέτη των επιπτώσεων αυτής στους χλωροπλάστες του φυτού. Παρατηρήθηκε οτι μετά την ακτινοβολία του φυτού υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής χλωροφύλλης, ουσία απαραίτητη για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, γεγονός ανησυχητικό για την ανάπτυξη των φυτικών οργανισμών. Αφορμή για την εργασία αυτή αποτέλεσε το φαινόμενο της λέπτυνσης της στιβάδας του όζοντος στις περιοχές της Αρκτικής ζώνης, γεγονός που επιτρέπει την είσοδο της υπεριώδους UV ακτινοβολίας.

Από το 2016 μέχρι και φέτος διεξάγεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Edu Artic – Engaging students in STEM education through Arctic research”. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές (13 – 20 ετών) και έχει ως στόχο την ένταξη STEM πρακτικών στη διδασκαλία των θετικών επιστημών και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν τις περιοχές της Αρκτική ζώνης. Το πρόγραμμα Edu Arctic αποτελεί πολύτιμο εργαλείο καθώς παρέχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, με διαδραστικά παιχνίδια, online μαθήματα, βίντεο, συνεντεύξεις ερευνητών, χάρτες, διαγωνισμούς καλλιεργώντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς οικολογική συνείδηση παγκόσμιας κλίμακας. Θέτονται προβληματιμσοί που αφορούν σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που εμφανίζονται στις αρκτικές περιοχές εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Οι μαθητές καλούνται να καταθέσουν πρωτότυπες ερευνητηκές εργασίες για το διαγωνισμό “Arctic Competition” σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση κατατίθεται μια περίληψη, στη δεύτερη φάση ολόκληρη η εργασία και στην τρίτη και τελευταία φάση η κάθε ομάδα (μαθητή και καθηγητή) καλείται να παρουσιάσει την εργασία της στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού η οποία θέτει ερωτήματα. Την κριτική επιτροπή του έργου απαρτίζουν καθηγητές θετικών επιστημών του πανεπιστημίου: Versailles-Saint Quentin en Yvelines (UVSQ), που έχει έδρα τις Βερσαλλίες της Γαλλίας, και ερευνητές των ινστιτούτων και πολικών σταθμών της Αρκτικής ζώνης: Arctic Portal στην Ισλανία, Institute of Geophysics Polish Academy of Sciences στην Πολωνία, Jardfeingi Faroese Geology and Energy Directorate στις Νήσους Φερόε και The Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO) στην Νορβηγία.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: https://edu-arctic.eu/news/267-european-teens-heading-for-an-arctic-expedition

https://edu-arctic.eu

Leave a Comment