ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κάλεσμα για συγκρότηση ομάδας εργασίας για την συλλογική παραγωγή Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων στα Ελληνικά

H παγκόσμια κυριαρχία της Αγγλικής γλώσσας σε όλες τις σφαίρες της επιστημονικής, κοινωνικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής και ιδιαίτερα η κυριαρχία της στην ανώτατη εκπαίδευση και μάλιστα την εξ αποστάσεως, όπως και στην παραγωγή MOOC, OER και γενικότερα ψηφιακών πόρων δημιουργεί σοβαρό θέμα απόφασης για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα όπου η κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι «μικρής εμβέλειας», όπως είναι η ελληνική. Η παγκοσμιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και μάλιστα της ηλεκτρονικής οδηγεί πανεπιστήμια από την Ολλανδία μέχρι την Κίνα και από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου μέχρι τα ιδιωτικά της Κύπρου να κάνουν προγράμματα στα αγγλικά.

Η παραγωγή εκπαιδευτικών πόρων ποιότητας για την ανώτατη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ακριβή, ακόμη και την εποχή που επρόκειτο μόνο για γραπτό λόγο. Η μόνη τέτοια πετυχημένη προσπάθεια μεγάλης κλίμακας είναι τα βιβλία του ΕΑΠ, ήδη δεκαετιών. Σήμερα η παραγωγή πολυμεσικού διαδραστικού υλικού είναι απαγορευτική για μεμονωμένους επιστήμονες.

Αν δεν αποδεχτούμε την αποπομπή της ελληνικής από το μαθησιακό υλικό των πανεπιστημίων -κάτι που ήδη γίνεται σε πολλά μεταπτυχιακά-, αν θεωρούμε ότι μια γλώσσα στην οποία δεν παράγεται νέα γνώση είναι νεκρή, θα πρέπει να οργανώσουμε μια συλλογική προσπάθεια παραγωγής Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων στα ελληνικά.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιώ(ΕΕΛΛΑΚ) απευθύνει πρόσκληση για τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα μελετήσει το θέμα και θα προτείνει δράσεις που θα οδηγήσουν στην παραγωγή Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων για την Ανώτατη Ελληνική Εκπαίδευση λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα διεθνή και ελληνική εμπειρία, όπως τα μαθησιακά αντικείμενα για τη βασική εκπαίδευση(ΕΑΙΤΥ), τις καλές πρακτικές και τεχνολογίες που απαιτούνται (όπως η Δράση Κάλλιπος, και το https://mathesis.cup.gr/ )την εμπειρία του ΕΑΠ για την αναπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και τη διεθνή παραγωγή OER και MOOC.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην ομάδα συμπληρώστε τα στοιχεία σας σε αυτή τη φόρμα

Leave a Comment