ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συμπόσιο “Ανοικτή Επιστήμη στον ελληνικό ερευνητικό ιστό: Ερευνητικές Διαδικασίες, Ερευνητικά Δεδομένα, Συνεργασίες” 29 & 30-11-2018

To Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, στο πλαίσιο συντονισμού του Ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE, της Υποδομής για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ευρώπη, και του RDA Europe 4, της Ευρωπαϊκής συνιστώσας της πρωτοβουλίας για τα Ερευνητικά Δεδομένα (Research Data Alliance), διοργανώνει διήμερο συμπόσιο με τίτλο: “Aνοικτή Επιστήμη στον ελληνικό ερευνητικό ιστό: ερευνητικές διαδικασίες, ερευνητικά δεδομένα, συνεργασίες”

Στο συμπόσιο θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των ερευνητικών οργανισμών και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για να ενημερώσουν για τη συμβολή, τις υπηρεσίες και το έργο τους, και να ενημερωθούν για τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε υποδομές, υπηρεσίες, πολιτικές και νομικά ζητήματα γύρω από την Ανοικτή Επιστήμη.

Στο συμπόσιο θα  συμμετέχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ  καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Θέσπιση προτεραιοτήτων στην εθνική ατζέντα για τη Στρατηγική Ανοικτής Επιστήμης».

Oι στόχοι του συμποσίου:

1. Να κατανοήσουμε το εθνικό οικοσύστημα έρευνας, τα θεσμικά του χαρακτηριστικά, τις δράσεις των φορέων του και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει αναφορικά με την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα, τους νέους τρόπους ομότιμης κρίσης της έρευνας, τις ανοικτές μεθοδολογίες και λοιπές δραστηριότητες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ανοικτής Επιστήμης και δράσεων για τα Ερευνητικά Δεδομένα

2. Να γίνει προτεραιοποίηση θεσμικών και τεχνικών ζητημάτων υλοποίησης οριζόντιων και ερευνητικών υποδομών και υπηρεσιών, για μια ισχυρή αντιπροσώπευση της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud – EOSC)

3. Να ενημερωθούμε και να εξοικειωθούμε με νέα εργαλεία και τεχνολογίες για την έρευνα, που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο πλαίσιο του HELIX όσο και μέσα από άλλα έργα και συνέργειες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν υπηρεσίες διαλειτουργικότητας αποθετηρίων και υποδομών, εργαλεία δημιουργίας και εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Δεδομένων, εργαλεία εγγραφής υπηρεσιών ηλεκτρονικών υποδομών στον Ευρωπαϊκό κατάλογο κ.λπ.

Οι συνεργασίες: Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του OpenAIRE με το RDA (Research Data Alliance), την πρωτοβουλία για τα Ερευνητικά Δεδομένα, και το HELIX – Hellenic Data Service (Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων).

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Αθηναΐς (Καστοριάς 34, 10447, Αθήνα)

Για δηλώσεις συμμετοχής μεταβείτε εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα το συμποσίου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: openaire@athena-innovation.gr

Leave a Comment