ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Kαλοκαιρινά σχολεία PowerPython: 2 έως 13 Ιουλίου στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ,  συνδιοργανώνουν καλοκαιρινά σχολεία για την python από τις 2 έως τις 13 Ιουλίου 2018 στη Ζάκυνθο.

Τα Power Python Summer Schools είναι δύο θερινά σχολεία μιας εβδομάδας το καθένα, με τη μορφή εργαστηριακών μαθημάτων προγραμματισμού. Το πρώτο στοχεύει στην εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Python, ενώ το δεύτερο σε εκμάθηση προχωρημένων θεμάτων και ισχυρών βιβλιοθηκών της γλώσσας, με έμφαση στην ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων.

Τα θερινά σχολεία οργανώνονται για δεύτερη φορά στην πανέμορφη Ζάκυνθο. Θα διδάξουν καθηγητές και συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήδη προσφέρουν ανοικτά μαθήματα στο διαδίκτυο με τη μορφή MOOCs. Τα Power Python summer schools διοργανώθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, οπότε φέτος επανέρχεται η ίδια ομάδα με δύο μάλιστα εβδομαδιαία θερινά σχολεία: το πρώτο εισαγωγικό στη γλώσσα προγραμματισμού και το δεύτερο σε προηγμένα θέματα της γλώσσας.

Η Python είναι σήμερα μια εξαιρετικά δημοφιλής και εύχρηστη γλώσσα προγραμματισμού με υποστήριξη από μια δραστήρια διεθνή κοινότητα. Η Python προβάλει ως ένα ισχυρό εργαλείο  υπολογιστικής σκέψης και επιστημονικού προγραμματισμού, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να γραφεί εύκολα αποδοτικός κώδικας που επιλύει από απλά μέχρι σύνθετα επιστημονικά προβλήματα.

Τα σεμινάρια διεξάγονται στην ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα εργαστηρίου πληροφορικής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, και έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με βάση τα στοιχεία που καταθέτουν στην αίτησή τους, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα και έκπτωση σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη σειρά. Σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς τα θερινά σχολεία θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Σε ποιους απευθύνεται

Τα καλοκαιρινά σχολεία PowerPython απευθύνονται: Το πρώτο σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εισαγωγικές γνώσεις στην Python, χωρίς να είναι απαραίτητες προηγούμενες γνώσεις προγραμματισμού. Το δεύτερο, σε όσους έχουν ήδη γνώσεις προγραμματισμού και στοιχειώδη έστω γνώση της Python και θέλουν να πραγματοποιήσουν το επόμενο βήμα προς ορισμένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της γλώσσας. Τυπικά οι συμμετέχοντες είναι μαθητές, φοιτητές (προ- και μετά-πτυχιακοί), επαγγελματίες της πληροφορικής καθώς και ερευνητές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επιλέξουν ένα από τα δύο ή και τα δύο σεμινάρια. Το κόστος εγγραφής είναι 80 ευρώ για κάθε σεμινάριο ή 120 ευρώ και για τα δύο. Στην τιμή περιλαμβάνεται ψηφιακό υλικό του σεμιναρίου, ελαφρύ μεσημεριανό και πρωινό. Τα μαθήματα διαρκούν από τις 10 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, κάθε μέρα, ενώ την τελευταία μέρα του σχολείου γίνεται διαγωνισμός φοιτητικών πρότζεκτ με βραβεία στις καλύτερες ομάδες.

Το περιεχόμενο των σεμιναρίων είναι:

Εισαγωγή στην Python (2-6 Ιουλίου 2018).
(α) Δομές δεδομένων
(β) Δομές ελέγχου προγράμματος
(γ) Συναρτήσεις και βιβλιοθήκες
(δ) Αρχεία και σύνδεση στο διαδίκτυο

Προχωρημένη Python (9-13 Ιουλίου 2018):
(α) Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός
(β) Μόνιμη αποθήκευση δεδομένων (pickles), βάσεις δεδομένων sql
(γ) Επεξεργασία μέσω κανονικών εκφράσεων (regex)
(δ) Ανάλυση δεδομένων με pandas, scipy, matplotlib

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων μπορείτε να δείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο http://powerpython.teiion.gr

Leave a Comment