ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

OER Canvas: Το πρότυπο για την δημιουργία Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων και στα ελληνικά

Πώς μπορεί κάποιος να οργανώσει και να σχεδιάσει ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους (open educational resources); Αν και υπάρχουν οδηγοί που καλύπτουν το κομμάτι των αδειών και της εκπαιδευτικής αξίας των πόρων, δεν υπήρχε μέχρι στιγμής ένα γενικό πρότυπο δημιουργίας ανοιχτού εκπαιδευτικού υλικού. Αυτό το κενό ήρθε να συμπληρώσει το OER Canvas που δημιουργήθηκε από το Open Education Working Group σε συνεργασία με το OER.info.

Το OER Canvas σχεδιάστηκε για να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και δημιουργούς ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων να ακολουθήσουν μια διαδικασία βήμα προς βήμα για την ανάπτυξη των ιδεών τους. Προορίζεται ιδιαίτερα για άτομα που έχουν εμπειρία στην δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τις άδειες Creative Commons.

Το συνολικό project μπορεί να σχεδιαστεί με την βοήθεια του προτύπου ξεκινώντας με τον τίτλο. Στα αριστερά ο σχεδιαστής μπορεί να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες για το project απαντώντας σε ερωτήσεις όπως σε ποιον απευθύνεται το υλικό και ποιες είναι οι πιθανές χρήσεις του ενώ στα δεξιά οργανώνει το χρονοδιάγραμμα, τους πόρους που απαιτούνται και τους πιθανούς συνεργάτες.

Το πρότυπο προορίζεται κυρίως για project μικρής κλίμακας. Για την καλύτερη χρήση του ενδείκνυται η εκτύπωσή σε μέγεθος Α3. Μπορείτε να κατεβάσετε το canvas στα ελληνικά εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το OER Canvas σε άλλες γλώσσες επισκεφτείτε την σελίδα του Open Education Working Group.

Πηγή άρθρου:http://okfn.gr/

Leave a Comment