ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

5 ιδέες για εργασίες με Raspberry Pi στην τάξη

 1. Minecraft Pi

Το Minecraft είναι το αγαπημένο παιχνίδι του σχεδόν κάθε έφηβου στον κόσμο, και είναι ένα από τα πιο δημιουργικά παιχνίδια που κατάφερε  να τραβήξει την προσοχή των νέων ανθρώπων. Η έκδοση που έρχεται με κάθε Raspberry Pi δεν είναι μόνο ένα δημιουργικό παιχνίδι σκέψης, αλλά έρχεται με μια διεπαφή προγραμματισμού που επιτρέπει την πρόσθετη αλληλεπίδραση με τον κόσμο  του Minecraft μέσω κώδικα Python.

lava

Το Minecraft: Pi Edition είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους εκπαιδευτικούς να εμπλέξουν τους μαθητές με την επίλυση προβλημάτων και τη σύνταξη κώδικα για την εκτέλεση εργασιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το API Python για να χτίσετε ένα σπίτι και να το ακολουθείτε όπου κι αν πάτε, να χτίσετε μια γέφυρα εκεί που περπατάτε, να δημιουργήσετε βροχή από λάβα, να προβάλλετε τη θερμοκρασία στον ουρανό, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία σας.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.raspberrypi.org/learning/getting-started-with-minecraft-pi/


2. Παιχνίδι αντίδρασης και φωτεινοί σηματοδότες

Είναι πραγματικά εύκολο να ξεκινήσετε την δημιουργία με το Raspberry Pi: απλά συνδέστε μερικά  LED και κουμπιά στα GPIO pins, και με λίγες γραμμές κώδικα μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα φώτα και να ελέγχετε  πράγματα με πατήματα κουμπιών. Μόλις μάθετε τον κώδικα που κάνει τα βασικά, είναι  στη φαντασία σας ως προς το τι θα κάνετε στην συνέχεια.

pi_traffic_installed_yellow_led_on

Εάν ξέρετε πώς να αναβοσβήνετε ένα φως, μπορείτε να αναβοσβήνετε και τρία. Διαλέξτε τρεις λυχνίες LED με τα χρώματα των φαναριών κυκλοφορίας και  προγραμματίστε την ακολουθία των φαναριών. Εάν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε την εκκίνηση ενός συμβάντος με το πάτημα ενός κουμπιού,  τότε έχετε μια διάβαση πεζών! Αυτή η κατασκευή, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια απλή κατασκευή  στην κατανόηση του πώς επινοήθηκαν και λειτουργούν τα συστήματα  της καθημερινότητας μας, και το πως  η υπολογιστική σκέψη είναι μια χρήσιμη δεξιότητα σε κάθε εκφάνσεις της ζωής.

reaction-game
Στη συνέχεια, μπορείτε να  καλωδιώσετε μέχρι δύο κουμπιά και ένα LED και και να φτιάξετε ένα παιχνίδι αντίδρασης για δύο παίκτες:  Προγραμματίστε να ανάβει το LED μετά από ένα τυχαίο χρονικό διάστημα και να δείτε ποιος μπορεί να πατήσετε πρώτος το κουμπί!
Περισσότερες χρήσης μπορείτε να βρείτε στο  GPIO Zero recipes και στο CamJam EduKit 1.


3.
Sense HAT Pixel Pet

astro-pi-hat

Το  Sense HAT είναι ένας πρόσθετος αισθητήρας για Raspberry Pi. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για τη συλλογή δεδομένων, επιστημονικά πειράματα, παιχνίδια και πολλά άλλα. Αυτό το βίντεο είναι ένας πολύ καλός οδηγός για να ξεκινήσετε, σχεδιάζοντας και φέρνοντας στη ζωή ένα animated  κατοικίδιο στην οθόνη του Sense HAT.

Μάθετε περισσότερα στο “Exploring the Sense HAT.”


4. Σπιτάκι πουλιών με υπέρυθρες

Μια άσκηση για όλη την τάξη με την χρήση ενός  Raspberry Pi και μιας κάμερας NoIR μέσα σε ένα σπιτάκι πουλιών μαζί με κάποιον υπέρυθρο φωτισμό. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να βλέπετε στο σκοτάδι, και στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε streaming video από το Pi μέσω του δικτύου ή στο Ιντερνετ. Περιμένετε για τα πουλιά να φωλιάζουν και μπορείτε να τα παρατηρήσετε χωρίς να τα ενοχλείτε.

ir-bird-box
Με αυτήν την κατασκευή, μπορείτε να μ
άθετε τα πάντα για τον υπέρυθρο φωτισμό και το φάσμα φωτός, και πώς να ρυθμίσετε την εστίαση της κάμερας και τον έλεγχο της κάμερας μέσω λογισμικού.
 Διαβάστε περισσότερα στο “Make an infrared bird box.”


5. Ρομποτική

edukit3_1500-alex-eames-sm
Με ένα Raspberry Pi , ένα ζευγάρι κινητήρων και έναν πίνακα ελέγχου του κινητήρα, μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας ρομπότ. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα  ρομπότ που μπορείτε να κατασκευάσετε, από απλές κατασκευές  με κολλητική ταινία και ένα homemade πλαίσιο, μέχρι self-aware μεταλλικές κατασκευές με αισθητήρες και κάμερες με τηλεχειρισμό .
 Διαβάστε περισσότερα στο http://camjam.me/?page_id=1035#worksheets
Πηγή άρθρου: https://opensource.com

One thought on “5 ιδέες για εργασίες με Raspberry Pi στην τάξη

Leave a Comment