ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πιλοτική χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα σε σχολεία του Τάλιν

Το παρωχημένο λογισμικό εξακολουθεί να θέτει εμπόδια
Σχολεία στο Τάλιν της Εσθονίας στρέφονται σταδιακά προς τη χρήση υπολογιστών που τρέχουν ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό. Τρία σχολεία και δύο νηπιαγωγεία έκαναν τη μετάβαση στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος το Μάρτιο του 2014. Οι μαθητές, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, η διοίκηση των σχολείων αλλά και το προσωπικό των νηπιαγωγείων χρησιμοποιούν LibreOffice, Ubuntu-Linux και άλλα εργαλεία ανοικτού κώδικα.

Cloud-3D-Printing-3DPrinterOS-Small1

Η μετάβαση αυτή έχει βοηθήσει την πόλη να εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την αγορά αδειών ιδιοταγών λογισμικών.

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 η Επιτροπή Εκπαίδευσης του Τάλιν έχει εγκαταστήσει το Ubuntu-Linux σε 4000 από τους συνολικά 6000 σταθερούς και φορητούς υπολογιστές που διαχειρίζεται στα 50 σχολεία της πόλης. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι ρυθμισμένες με dual boot, που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν ανάμεσα σε ένα ιδιοταγές λειτουργικό σύστημα και το Ubuntu.

Η διοίκηση της πόλης αποφάσισε να στραφεί προς ελεύθερες και ανοικτού κώδικα εναλλακτικές ώστε να αποφύγει «εκθετική αύξηση» στις δαπάνες για άδειες ιδιοταγών λογισμικών, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

«Το LibreOffice χρησιμοποιείται καθημερινά στα περισσότερα σχολεία και νηπιαγωγεία», λέει η Kätlin Kalde, μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά, κάποια σχολεία δυσκολεύτηκαν με τη μετάβαση αυτή και αγόρασαν άδειες για ιδιοταγείς σουίτες γραφείου. Προβλήματα στη διαλειτουργικότητα και αδυναμία προσαρμογής προκάλεσαν διαμαρτυρίες από κάποιους δασκάλους και διευθυντές σχολείων, αλλά έπειτα από τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του πιλοτικού προγράμματος, όλα τα σχολεία αποφάσισαν να συνεχίσουν.

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης του Τάλιν θα συμπεριλάβει στο μέλλον υποστήριξη για Linux και LibreOffice στα ΙΤ συμβόλαια και αιτήματα προμήθειας, λέει η Kalde.

Το Butterknife
Η Alvatal (Avatud Lähtekoodiga ja Vaba Tarkvara Liit), η Εσθονική Ένωση Ελεύθερου και Ανοικτού Κώδικα Λογισμικού, υποστηρίζει την πόλη σε αυτό της το εγχείρημα. Η μη κερδοσκοπική αυτή οργάνωση καταγράφει το λογισμικό και τις τεχνικές απαιτήσεις της πόλης και βοηθά τα σχολεία να αποφασίσουν για συμβατές περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτικά μηχανήματα.

Η μετάβαση έρχεται σε πλήρη αρμονία με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Τάλιν, εξηγεί ο Lauri Võsandi, μέλος της επιτροπής της Alvatal. Οι περισσότερες υπηρεσίες και διαδικασίες της μπορούν πλέον να διαχειρίζονται μέσω διαδικτύου με χρήση εφαρμογών web. Αυτό έχει διευκολύνει τη μετάβαση στο Ubuntu, λέει ο Võsandi.

Επιπρόσθετα με τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της όλης μετάβασης, τα μεγαλύτερα εμπόδια που αποτρέπουν τους χρήστες από το να χρησιμοποιούν 100% ελεύθερο λογισμικό είναι τα αρχεία PDF που περιορίζονται με ιδιοταγή extensions, οι επιδόσεις της μπαταρίας σε λάπτοπ που τρέχουν Ubuntu και προβλήματα δικτύωσης που προκαλούνται από πλακέτες Broadcom οι οποίες στερούνται κατάλληλης υποστήριξης για Linux, σύμφωνα με τον προγραμματιστή.

Προκειμένου να βοηθήσει το Τάλιν στην εγκατάσταση Linux σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, και στα πλαίσια της μεταπτυχιακής του διπλωματικής στο πανεπιστήμιο, ανέπτυξε το Butterknife. Το λογισμικό αυτό συνδυάζει LXC και το Btrfs, ένα εργαλείο κλωνοποίησης δίσκων. Το Butterknife είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιηθεί μαζί με εργαλεία διαχείρισης όπως το Puppet ή το Salt.

Φραγμοί
Μέχρι πρότεινος ένας εκδοτικός οίκος με βάση το Τάλιν θέτει ένα νέο εμπόδιο στο σχέδιο της μετάβασης. Το δημοφιλές εργαλείο επιβοήθησης διδασκαλίας μέσω υπολογιστή e-Tund της εταιρείας θα τρέχει μόνο σε πεπαλαιωμένα ιδιοταγή λειτουργικά συστήματα.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ανακοίνωση της πόλης του Τάλιν (στα Εσθονικά)
Ανάλυση αδειών για τα σχολεία της πόλης του Τάλιν (PDF, στα Εσθονικά)
Άρθρο στο Delfi (στα Εσθονικά)
Άρθρο στο Koolielu (στα Εσθονικά)
Δήλωση του Γαλλικού Λυκείου του Τάλιν σχετικά με τη χρήση ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού (στα Εσθονικά)
Butterknife

Πηγή:
https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment