ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Turtle graphics: Μια απλή εφαρμογή για την εισαγωγή στο προγραμματισμό

Το Turtle graphics είναι μια δημοφιλής εφαρμογή για την εισαγωγή νέων μαθητών στον προγραμματισμό και ειδικότερα στην γλώσσα python. To Turtle graphics ήταν μέρος της γλώσσας προγραμματισμού Logo και είναι μια εκπαιδευτική εφαρμογή που βοηθάει στην διδασκαλία προγραμματιστικών εννοιών χρησιμοποιώντας εντολές ζωγραφικής σε μια μικρή χελώνα.

code_open_food_lead

Μέσω της γραμμής εντολών μπορείτε να κατευθύνετε την χελώνα σε διάφορους προορισμούς (π.χ με την εντολή “turtle.forward(100)” η χελώνα θα προχωρήσει 100 βήματα μπροστά) και να την κάνετε να ζωγραφίσει διάφορα σχήματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές εντολές για να ενεργοποιήσετε το στυλό, να του αλλάξετε χρώμα, να το σηκώσετε, να αλλάξετε το χρώμα του φόντου, και πολλά άλλα. Μπορείτε να δείτε εκατοντάδες παραδείγματα στην τεκμηρίωση της python.

turtlepython2

H πραγματική δύναμη της χελώνας, όμως, δεν έγκειται στην ικανότητά της να εκτελεί απλά κάποιες εντολές, αλλά στο γεγονός ότι ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν διαδικαστική σκέψη και να προβληματιστούν πάνω στα αποτελέσματα των εντολών τους. Με την χρήση του Turtle graphics οι μαθητές έχουν άμεση οπτική ανάδραση του προγραμματισμού και των εντολών τους  και εισάγονται στην κατανόηση μαθηματικών εννοιών όπως η εκτίμηση και η μεταβλητότητα.

 

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/life/15/8/python-turtle-graphics

Leave a Comment