ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διδασκαλία προγραμματισμού μέσω του παιχνιδιού CodeCombat

Το CodeCombat είναι μια εφαρμογή εκμάθησης αρχών προγραμματισμού που εισάγουν στις βασικές αρχές της python και της java. Είναι μια εφαρμογή  που δίνει έμφαση στο παιχνίδι, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για νεανικό κοινό. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια RPG με γραφικά και καρτούν φαντασίας, σίγουρα θα το απολαύσετε.

Το παιχνίδι βασίζεται σε παλαιότερους κώδικες εκμάθησης όπως το Rurple και το Karel. Η οθόνη είναι χωρισμένη στα δύο : ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα δεξιά και έναν λαβύρινθο στο αριστερό μισό. Μέσα στο λαβύρινθο είναι ένα avatar -καρτούν το οποίο ο παίκτης μπορεί να ελέγξει τη χρήση ενός περιορισμένου συνόλου εντολών (π.χ. self.moveDown (), self.moveRight (), self.attack (self.findNearestEnemy ()), κ.λπ.). Οι εντολές πρέπει να πληκτρολογηθούν σωστά για να έχει ο μαθητής τον έλεγχο του avatar. Λανθασμένες εντολές και σφάλματα (όπως να διατάσσει ο μαθητής το avatar για να τρέξει ενάντια σε έναν τοίχο) θα οδηγήσει το avatar στο να χάσει πόντους και μετά από πολλά σφάλματα να πεθάνει.

Σε κάθε επίπεδο, ο παίκτης αναλαμβάνει μια σειρά από εργασίες όπως τη συλλογή των πολύτιμων λίθων, να νικήσει τέρατα και να κινηθεί προς την έξοδο του επιπέδου. Ο μαθητής εισάγεται σταδιακά σε νέες εντολές όπως οι βρόχοι, conditionals, και μεταβλητές. Τα διαμάντια που συλλέγονται σε ένα επίπεδο μπορούν να επενδυθούν μεταξύ επιπέδων για καλύτερη πανοπλία, και εντολές προγραμματισμού (που έξυπνα συμβολίζεται ως spellbooks και μαγικές συσκευές) για να ελέγξουν τις ολοένα και πιο δύσκολες εργασίες στα υψηλότερα επίπεδα.

Το CodeCombat αρχίζει με μια ομαλή καμπύλη μάθησης κατάλληλο για παίκτες που δεν εμπειρία κώδικα. Όσο ο παίκτης προχωρά, τα καθήκοντα περιλαμβάνουν όλο και πιο σύνθετες έννοιες του προγραμματισμού.

20150702_codecombat

Το CodeCombat διανέμεται κάτω από την ελεύθερη άδεια MIT. Όλα τα γραφικά στοιχεία (ξωτικά, υπόβαθρα, ηχητικά εφέ, κ.λπ.) μπορούν να βρεθούν στο GitHub και δημοσιεύονται με άδεια Creative Commons CC BY 4.0.

Πηγή άρθρου: http://opensource.com/education/15/7/codewars-codecombat-review

One thought on “Διδασκαλία προγραμματισμού μέσω του παιχνιδιού CodeCombat

Leave a Comment